STUDENT AFFAIRS ACTIVITIES

Program Career & Counselling Outreach

Pada 5 april 2018 telah diadakan Career & counselling outreach anjuran unit kerjaya dan kaunseling uitm cwgn perak kampus tapah. Penyertaan pelajar adalah seramai 76 orang. Antara aktiviti yang dijalankan ialah inventori  personaliti, permainan kad minat kerjaya, permainan menguji minda  dan art therapy.

WELCOME TO STUDENT AFFAIRS DIVISION

Student Affairs Division is responsible for ensuring the provision of conducive infrastructure for learning and matters related to the personal development of students, residential college facilities, financial assistance, health, welfare, personal and career counseling, society, sports activities and business. This division is also involved in students’ disciplinary matters.

The functions of the Student Affairs Division was clearly defined with the existence of the Educational Institutions  (Discipline) Act 1976, also known as Act 174. In general, the functions of the Student Affairs Division are as follows:

• To provide accommodation and meals to students living in the colleges
  • To co-ordinate communications between students and UiTM's administration, higher education institutions, public and private agencies, organizations and individuals.
  • To co-ordinate  students’ activities  such as religious activities, intellectual, leadership, culture, sports, business and social.
  • To co-ordinate students’ activities such as religious activities, intellectual, leadership, culture, sports, business and social.
  • To assist students to acquire financial aid in the form of bursaries, scholarships and loans.
  • To manage students ' welfare in emergency and death.
  • To keep order in and off-campus through Act 174,  Educational Institutions  (Discipline) Act 1976

STUDENT AFFAIRS ACTIVITIES

PROGRAM KNOW YOUR MEDICINE-BE SMART!

UiTM CAWANGAN PERAK KAMPUS TAPAH

Pada 14 hingga 21 Julai 2017 yang lalu, Unit Kesihatan dengan kerjasama Bahagian Farmasi Hospital Tapah telah mengadakan Kempen kenali Ubat Anda. Objektif kempen tersebut adalah memberi kesedaran kepada warga kampus tentang kepentingan ubat yang digunakan adalah  berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia. Selain aktiviti ceramah Kenali Ubat Anda, pameran dan kuiz turut diadakan sepanjang minggu kempen tersebut. Hadiah kuiz telah disampaikan kepada pemenang oleh Ketua Unit Kesihatan Dr Norhidayu bt Kamisan.

PROGRAM EAT WELL, MOVE MORE, LIVE LONGER – KEMPEN GAYA HIDUP SIHAT

UiTM CAWANGAN PERAK KAMPUS TAPAH

Sebagai satu usaha menggalakkan warga UiTM Kampus Tapah hidup secara aktif dan mengamalkan gaya hidup sihat, Unit Kesihatan dengan kerjasama fakulti dan bahagian telah menganjurkan Kempen 10k Langkah secara bulanan. Aktiviti ini mendapat sambutan dikalangan staf dan juga pelajar. Kempen ini diperkemaskan lagi dengan Program Cegah Obesiti, Milki BMI Unggul yang diadakan selama 3 bulan pada Mei hingga Julai 2017 yang lalu dimana para peserta diberi cabaran untuk menurunkan berat badan. Beberapa aktiviti senaman iaitu Aerodance, Aerofit dan Briskwalk telah disusun minima 3 kali seminggu, pemantauan tahap kesihatan para peserta  serta ceramah motivasi menguruskan berat badan merupakan antara intipati program sepanjang tempoh tersebut. Rata-rata para peserta berharap program seumpama ini dapat diteruskan pada masa akan datang.